Spring til indhold

Bøger

Ved bestilling:
Send en mail til spantola@mail.dk. Oplys, hvilken bog du ønsker, oplys også gerne dit telefonnummer, og om du ønsker bogen signeret. Forsendelse koster 50 kroner. Bogen kan også købes hos din boghandler og på diverse bogportaler.


Fremtiden må vi stole på – Henry og Den Kolde Krig
Af Søren Peder Sørensen

ISBN 978-87-972891-1-2
172 sider.
Udgivelse: September 2023
Pris: 249,-
Udgivelsen er støttet af
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Velux Fonden

Det var under Den kolde Krig, med Cubakrisen, mordet på præsident John F. Kennedy i Dallas og Seksdageskrigen i Mellemøsten. Midt i alt dette stod landmanden Henry, der kæmpede med et sortsyn og en frygt for en tredje verdenskrig. Han frygtede det værste. Søster, hans kone, håbede det bedste. Frygten måtte ikke tage overhånd. Frygt ikke, tro kun. 

FREMTIDEN MÅ VI STOLE PÅ er en kærlighedshistorie mellem to mennesker, pessimisten og optimisten. Den giver et ærligt, humoristisk og gribende tidsbillede fra 1960´erne set fra Kyvling, en flække, der lå fjernt fra verdens konfliktområder, men alligevel så tæt på, at de nåede helt ind i soveværelset. 

Bogen forener et globalt perspektiv med et lokalt landligt og er bygget over en række verdenshistoriske dramaer, som de blev oplevet en bestemt dag, uge eller måned. Men det kunne lige så godt have været i dag, med krigen i Ukraine og frygten for en ny storkrig. 

Bogen udkom 1. september 2023.

 

Den skjulte alliance
– Et vestjysk sogns møde med de ungarske soldater under 2. Verdenskrig
Forfatter Søren Peder Sørensen

ISBN 978-87-972891-0-5
161 sider.
Illustreret (s/h og farver)
November 2021.
Pris: 249,-

Kan hentes som lydbog på @Reolen og Saxo.com streamningbibliotek.

I de sidste uger af 2. Verdenskrig blev en ungarsk bataljon, der var tvangsudskrevet til tysk krigstjeneste, indkvarteret i det vestjyske sogn Lønborg-Vostrup.
I de dramatiske uger, der fulgte, gik det op for lokalbefolkningen, at ungarerne ikke var de frygtede ”besættere”, men nødstedte, der søgte beskyttelse. Takket være et hemmeligt netværk og et dristigt spil bag tyskernes ryg  opstod en usædvanlig alliance, der fortsatte, da ungarerne vendte hjem til et kommunistisk diktatur og til undertrykkelse.
”Den skjulte alliance” er en dokumentarisk bog, der afdækker en upåagtet lokalhistorie. Den trækker tråde til danmarkshistorien og til den ungarske, da Europa efter 1945 blev delt af et jerntæppe. Den fortæller om mennesker, der på tragisk vis kom i klemme mellem nazismen og kommunismen.
Bogen udgives med økonomisk støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

 

ANMELDERE SKRIVER:
En højst læseværdig bog, et opløftende vidnesbyrd om en menneskelighed, der overvinder krigens modsætninger.
Kristeligt Dagblad.
 
Bogen er meget omhyggeligt dokumenteret og skrevet på en måde, så man lever intenst med i alliancen.
Hardsyssel Tidende.

Det er sjældent, man ikke kan give slip på en bog om begivenheder under 2. Verdenskrig før sidste side er læst. ”Den skjulte alliance” er en sådan bog.
Historie-online
 

”Røde” Børge
– En dansk skolelærers skæbne i efterkrigstidens Grønland
Forfatter: Søren Peder Sørensen

ISBN: 9788772164038
166 sider

Illustreret i farver.
Udgivelse august 2021
Pris: 269,-

Danske Børge Poulsen var lærer i Grønland efter Anden Verdenskrig. Her hjalp han kulminearbejderne med at organisere sig. ‘Røde Børge’ fortæller dokumentarisk og gennem hidtil ukendt kildemateriale den dramatiske historie om skolelæreren, der ændrede Grønlands historie. En indsats, som han kom til at betale en høj pris for, da den danske kolonimagt mente, at han ansporede grønlænderne til kommunistiske optøjer.

 

Qullissat – byen der ikke vil dø
Forfatter: Søren Peder Sørensen

ISBN: 9788772165042
200 sider
Illustreret i farver. Fotograf Leif Tuxen
Udgivelse 2013. 3. oplag i 2021.
Pris: 299,-

I perioden 1969-1972 tvangsflyttede de danske myndigheder 1.100 mennesker fra minebyen Qullissat til andre dele af Grønland. Flytningen fik smertelige følger, som mange af de tidligere beboere stadig er berørt af. Alligevel er flytningen dårligt belyst i både Grønland og Danmark. Og mange spørgsmål trænger sig på: Hvem stod bag? Og hvorfor? Bogen fortæller – som den første – historien om tvangsflytningen.


Herberget i Hillerødgade
– hjemløshed i København gennem 50 år.
Forfatter: Søren Peder Sørensen

ISBN: 9788792662125
87 sider
Illustreret
Udgivelse oktober 2010
Pris: 100,-

Bogen beskriver og fortæller om de store forandringer, som har præget Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade gennem 50 år. Op mod 80.000 mennesker har siden 1960 søgt herberget i Hillerødgade. Det har været et fristed på vejen, for unge som for gamle, for mænd og kvinder, fra gamle dages jyske landevejsriddere og sprittere til vor tids internationale vagabonder.


De ungarske soldater
– En glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig
Forfatter: Søren Peder Sørensen

ISBN:8789834542
160 sider
Illustreret, indbundet.
Udgivelse november 2005.
Pris: 175,-

I de sidste uger af 2. Verdenskrig blev omkring 12.000 ungarske soldater tvangsudskrevet til tysk krigstjeneste i det besatte Danmark. Med ”De ungarske soldater” afdækkes en ukendt side ved den tyske besættelse af Danmark. Bogen fortæller den tragiske historie om mennesker, som ufrivilligt blev hvirvlet ind i en krig, der ikke var deres. Bogen er baseret på et righoldigt kildemateriale af breve, personlige optegnelser, dagbøger, interviews og fotos.
Fås også i tysk og ungarsk oversættelse.