Spring til indhold

Foredrag

AKTUELT:

Tirsdag 6. februar 2024 kl. 19.30: Vindinge Kulturcenter, Stærkendevej 21, 4000 Roskilde. Arrangør Vor Frue-Vindinge Menighedsråd: Mennesket bag fjendens uniform. Læs mere
Tirsdag 27. februar 2024 kl. 14: Erindrings Café, 6880 Tarm. Læs mere
Mandag 4. marts 2024 kl. 9.30: Videbæk Kirkehus: Mennesket bag fjendens uniform

FREMTIDEN MÅ VI STOLE PÅ
Det var midt under den kolde krig, med Cubakrisen, mordet på præsident Kennedy og Seksdageskrigen i Mellemøsten. Midt i alt dette kæmpede landmanden Henry med et sortsyn og en frygt for en tredje verdenskrig. Han frygtede det værste, hans kone, Søster, håbede det bedste. Frygten måtte ikke tage overhånd: ”Frygt ikke, tro kun”.
”Fremtiden må vi stole på” er foredragsholderens (f. 1955) personlige erindring om den kolde krig, set fra Kyvling, en vestjysk flække, der lå fjernt fra verdens brændpunkter, men alligevel så tæt på, at de nåede helt ind i soveværelset.
Foredraget taler ind i vor tid, for det kunne lige så godt have været i dag, med krigen i Ukraine og Mellemøsten og frygten for en ny storkrig. Men vi har pligt til at håbe, frygten må aldrig få det sidste ord. For så er vi for alvor fortabte.

“Røde” Børge
– Den ukendte skolelærer, der ændrede Grønlands historie

Børge Poulsen var blandt de første lærere, der efter 2. Verdenskrig blev sendt til Grønland for at undervise børn i dansk. Han reagerede skarpt på elendige sociale forhold og tog initiativ til at danne en arbejdersammenslutning blandt kulminearbejderne i Qullissat. Men prisen var høj. For Børge Poulsen endte det med bortvisning, arbejdsløshed og mange års udelukkelse fra det land, som han elskede højt. Men var han den farlige kommunist, man gjorde ham til, eller var han ”blot” en idealist og ildsjæl, der satte kampen for ligestilling mellem grønlændere og danskere højere end personlige hensyn?
Søren Peder Sørensen fortæller på baggrund af sin nye bog om den danske skolelærer.


Mennesket bag fjendens uniform
Hen mod slutningen af Anden Verdenskrig strandede tusinder af tvangsudskrevne ungarske soldater g deres familier i Danmark, hvor de skulle gøre tjeneste som Hitlers hjælpetropper under den tyske besættelse. De var nødstedte, fortvivlede og bange mennesker. Et lyspunkt midt i krigens mørke var de kontakter og venskaber, der opstod mellem danskerne og ungarerne i landsdelene. Det tændte et lys hos ungarerne, da de vendte hjem til et kommunistisk diktatur og til mange års besættelse og undertrykkelse.
Foredraget er en stærk påmindelse om, at i krig er alt ikke sort eller hvidt. En fjende kan blive din ven. Vi møder Gud i vores medmenneske, og derfor skal vi elske vores næste, også når der er krig, hvad enten det var i Danmark under besættelsen, i Ukraine under russernes overfald eller i den nuværende krig i Mellemøsten.
Foredragsholderen har i årevis forsket i historien i danske og ungarske arkiver, har skrevet flere bøger om emnet, hvoraf én er oversat til tysk og ungarsk. Han modtog i 2016 den ungarske stats fortjenstmedalje i guld for sin forskning af den ukendte historie.


Qullissat
– den forladte kulmineby i Grønland

Byen, der var en af Grønlands største og mest moderne byer, blev i 1972 forvandlet til en spøgelsesby. Venner, naboer og familier blev spredt ud over 2000 kilometer, en afstand som fra København til Istanbul.
Søren Peder Sørensen har over flere somre opholdt sig i den nedlagte kulmineby for at interviewe de fraflyttede, der sommer efter sommer vender tilbage.  Det er en bevægende og dramatisk historie, som nåede et højdepunkt, da Dronningen i sommeren 2015 gæstede byen. Men det er også historien om de lidelser, som mennesker påføres, når de tvinges til at forlade den hjemstavn, som de har kær.
Foredraget er ledsaget af historiske og nutidige billeder af byen, som den ligger hen i dag.

Kontakt for nærmere aftale vedrørende et foredrag:
Forlaget SPANTOLA
Tlf. 20278516
E-mail:
spantola@mail.dk